TTK - TTK-Intézményünk
tehetseggondozo.kollegium@gmail.com
(min.4 - max. 20 karakter)

INTÉZMÉNYÜNK

BEMUTATKOZÁS
Már a nyolcvanas évek végén felmerült a tehetséggondozás iránti igény, így 1989-ben megszületett a döntés: a tehetség otthonra találhat e falak között. 1990. november 12.-én, az első diákok beköltözésével ténylegesen is megnyílt a Tehetséggondozó Szakkollégium a megyében élő és Miskolcon tanuló tehetséges középiskolai tanulók kiemelt szintű kollégiumi ellátására. A kollégium így önmagát építette fel az intézményben tanárainak és tanulóinak közös elképzelései alapján.

Jelenünk

Állami fenntartásban működő kollégiumunkban a város szinte valamennyi középiskolájából vannak tanulóink. Az Arany János Tehetséggondozó Programot a Földes Ferenc Gimnáziummal közösen működtetjük a kezdetektől fogva. Az épület központi helyen van, így villamossal és busszal is könnyen megközelíthetők a városközpont és az iskolák is. A vonat és az autóbusz pályaudvar a közelben található.  2017-ben energetikai korszerűsítés következtében megújult épületünk. 200 férőhelyes intézményünkben jelenleg két szinten a lányok és egy szinten a fiúk kerülnek elhelyezésre kényelmes 3-4 ágyas szobákban.    

A kollégiumban található egy orvosi szoba, foglalkoztató termek, 40 000 kötetes könyvtár, tanuló szobák, szintenként teakonyha, számítógépterem, és TV-vel felszerelt pihenőhely.

A kollégiumban 11 főállású, javarészt tudományegyetemen szerzett egy vagy több szakos középiskolai tanári diplomával rendelkező pedagógus végzi a tanulók nevelését-oktatását. A nevelő és oktató munkát iskolatitkár és ápolónő segíti. A diákok egészséges lelki fejlődését pszichológus is segíti.

 

Elsődlegesnek tartjuk a gyermekközpontú nevelést, a tanulmányi munka segítését, a tehetségek, egyéniségek sokoldalú fejlesztését. A kollégium arculatát döntő módon meghatározza a családias légkör.

A diákok számos, az intézmény által meghirdetett kollégiumi foglalkozás közül választhatnak. A szilenciumi foglalkozásokon egyéni és csoportos tanulásra van lehetőség. A kollégium szaktanáraink korrepetálás, felzárkóztató foglalkozás, tehetséggondozó foglalkozások keretében segítik a tanulóinkat.

 A szabadidő hasznos eltöltését segítő lehetőségek a teljesség igénye nélkül:

-      sportolási lehetőségek (fiú-, lány konditerem, sport versenyek, ping-pong, biliárd, lövészet, sportpálya)

-      kézműves foglalkozások (gyöngyfűzés, üvegfestés)

-      személyiségfejlesztő foglalkozások

-      környezetvédelmi foglalkozások

-      könyvtár

-      DÖK-ös filmklub

-      táncoktatás

-      kórus

-      egyéni zenei gyakorlási lehetőség

 

Hagyományos rendezvényeink:

-      gólyatábor leendő Telekisek részére

-      az elsősavatás esküvel

-      Teleki Hét (szavalóverseny, Teleki-est, Teleki-vetélkedő, teaház, filmvetítés)

-      diákigazgató választás

-      Karácsonyi ünnepség 

-      ballagás

-      rendszeres kiállítások

 

Mindezek mellett fontosnak tartjuk a Teleki család emlékének ápolását és az élő családtagokkal való kapcsolattartást.